Nasze kosmetyki dla domu bazują na certyfikowanych i bezpiecznych surowcach. Są one całkowicie biodegradowalne, pozbawione barwników, syntetycznych zapachów, parabenów, SLES, SLS, PEG, PPG, EDTA, enzymów, siarczanów, wybielaczy optycznych, fosforanów i całej tablicy Mendelejewa. Nie zawierają składników pochodzących z modyfikowanych genetycznie upraw oraz komponentów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu są odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Rzecz jasna nie testujemy naszych wyrobów na zwierzaczkach (tylko na dobrowolnych „ludzkich” testerach :-P).

Nasze kosmetyki dla domu są idealne dla każdego, w tym osób dbających o środowisko i przywiązujących wagę do naturalnej pielęgnacji :-).


Przedstawiamy główne składniki używane przy produkcji blacksheep'owych środków czystości:

Gliceryna roślinna

Gliceryna roślinna jest naturalnym związkiem organicznym. To bezbarwna, przezroczysta, gęsta ciecz o słodkawym smaku. Jest łatwo biodegradowalna, nietoksyczna dla ludzi i środowiska naturalnego. To popularny surowiec w przemyśle kosmetycznym. Nasza gliceryna jest wolna od GMO i nie jest pozyskiwana z oleju palmowego. Lista jej zasług jest długa niczym litania loretańska :-P. Jednym z podstawowych zalet gliceryny, jest działanie antystatyczne i wygładzające powierzchnię, dzięki czemu zapobiega i minimalizuje ponowne jej zabrudzenie. Wykazuje działanie zmiękczające i uelastyczniające tkaniny, przez co pranie staje się mięciutkie jak kaczuszka :-). Nie zapominajmy również, że gliceryna jest wspaniałym rozpuszczalnikiem, a co za tym idzie, łatwiej rozpuszcza zanieczyszczenia. Sami więc widzicie, że ciężko bez niej. Dla nas jest niezastąpionym składnikiem czyszcząco-pielęgnacyjnym :-)

Mydło potasowe z oleju rzepakowego

Mydło potasowe z oleju rzepakowego tworzymy sami w zaciszu naszej pracowni z oleju rzepakowego, wody i wodorotlenku potasu. Mydło jest naturalne, a przez to bezpieczne dla skóry oraz środowiska. Nie jest toksyczne i ulega całkowitej biodegradacji. Stanowi główny składnik naszego serum do prania białego i kolorowego, które właśnie jemu zawdzięczają swoją skuteczność działania. Jest bardzo efektywne w emulgowaniu zanieczyszczeń, a jednocześnie łagodne dla tkanin. Mydło pielęgnuje i wygładza włókna tkanin, zabezpieczając je przed zniszczeniem.

Mydło potasowe z oleju kokosowego

Mydło potasowe z oleju kokosowego tworzymy sami w zaciszu naszej pracowni z oleju kokosowego, wody i wodorotlenku potasu. Jest całkowicie biodegradowalne i bezpieczne dla środowiska oraz co ważne, także dla skóry. Wykazuje bardzo dobre właściwości myjące, wspaniale emulguje zanieczyszczenia, pozostawiając powierzchnię nieskazitelnie czystą. Tworzy bardzo gęstą i kremową pianę. Jest głównym składnikiem naszego balsamu do naczyń i musu czyszczącego, które właśnie jemu zawdzięczają swoją skuteczność działania.

Glukozyd decylowy

Glukozyd decylowy jest naturalnym, niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym nowej generacji. Otrzymywany jest z alkoholi tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego oraz glukozy, pozyskiwanej ze skrobi kukurydzianej. Jest w pełni biodegradowalny i nietoksyczny. Glukozyd decylowy nie powoduje podrażnień, jest bezpieczny dla zdrowia i co bardzo ważne, przyjazny dla środowiska. Kolejnym jego atutem jest fakt, że nie wysusza skóry, więc jego dodatek w naszym balsamie do naczyń, eliksirze do podłóg oraz eliksirze do szyb nie zaszkodzi naszym łapkom podczas czynności porządkowych :-P :-)

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego jest całkowicie biodegradowalnym, bezpiecznym dla środowiska niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym. Otrzymywany jest z oleju kokosowego i cukrów owocowych. Prócz świetnych właściwości myjących poliglukozyd kwasów oleju kokosowego cechuje doskonała kompatybilność ze wszystkimi typami skóry. Jego łagodność jest dodatkowym atutem, gdyż jako dodatek w balsamie do naczyń, z pewnością nie zaszkodzi naszym łapkom podczas nawet długiego mycia :-) :-P

Wodorowęglan sodu

Wodorowęglan sodu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, zwanym sodą oczyszczoną (produkt pośredni w pozyskiwaniu węglanu sodu). Znany już od zarania dziejów i wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. Jest całkowicie biodegradowalny, nietoksyczny i bezpieczny dla środowiska oraz ludzi. Jest składnikiem naszego musu czyszczącego, balsamu do naczyń, serum do prania białego i kolorowego. Nie rysuje czyszczonej powierzchni, wspaniale czyści fugi i wszelkie zanieczyszczenia, wybiela i odświeża tkaniny. Jak więc widzicie, jest niezastąpionym „tajemnym” składnikiem naszych kosmetyków dla domu :-)

Olejek eteryczny May Chang

Olejek eteryczny May Chang destylowany jest z owoców niewielkiego drzewa występującego we wschodniej Azji. Zwany inaczej tropikalną werbeną. Kochamy go za właściwości relaksujące i poprawiające nastrój. A jak wiadomo dobry nastrój to podstawa :-). Olejek wykazuje też działanie antyseptyczne, co przekłada się na właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Świetnie sprawdza się więc podczas prac domowych, gdyż wspomaga i uzupełnia działanie naszych kosmetyków dla domu, wzbogacając całość efektu dodatkowo o nutkę aromaterapii.

Zostań naszym fanem

Dev @ MaPa Studio